Dersin Adı | Gıda Teknolojisi II |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
FE 312 | Güz | 3 | 2 | 4 | 6 |
Ön-Koşul(lar) |
| ||||||||
Dersin Dili | İngilizce | ||||||||
Dersin Türü | Zorunlu | ||||||||
Dersin Düzeyi | Lisans | ||||||||
Dersin Veriliş Şekli | - | ||||||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | |||||||||
Dersin Koordinatörü | - | ||||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | |||||||||
Yardımcı(ları) |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı; meyve sebze, bakliyat, hububat, bitkisel ve hayvansal yağ kaynaklı ürünlerin hazırlanması, işlenmesi ve muhafaza yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmaktır. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu ders, sebze ve meyve; hububat ve tahıl; bitkisel ve hayvansal yağların bileşenleri, kimyasal yapıları; üretim teknolojileri; muhafaza yöntemleri içerir. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | X | |
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Gıda teknolojisi- Giriş | Food Processing: Principles and Applications, Second Edition. Edited by Stephanie Clark, Stephanie Jung and Buddhi Lamsal. John Wiley & Sons Ltd. 2014. |
2 | Sebze ve meyvelerin bileşenleri ve kimyasal yapısı | Food Processing: Principles and Applications, Second Edition. Edited by Stephanie Clark, Stephanie Jung and Buddhi Lamsal. John Wiley & Sons Ltd. 2014. |
3 | Sebze ve meyve işleme yöntemleri | Food Processing: Principles and Applications, Second Edition. Edited by Stephanie Clark, Stephanie Jung and Buddhi Lamsal. John Wiley & Sons Ltd. 2014. |
4 | Sebze ve meyve muhafaza yöntemleri | Food Processing: Principles and Applications, Second Edition. Edited by Stephanie Clark, Stephanie Jung and Buddhi Lamsal. John Wiley & Sons Ltd. 2014. |
5 | Sebze ve meyvelerde kalite kontrol | Food Processing: Principles and Applications, Second Edition. Edited by Stephanie Clark, Stephanie Jung and Buddhi Lamsal. John Wiley & Sons Ltd. 2014. |
6 | Bakliyat ve hububat bileşenleri ve kimyasal yapısı / Teknik Gezi | Food Processing: Principles and Applications, Second Edition. Edited by Stephanie Clark, Stephanie Jung and Buddhi Lamsal. John Wiley & Sons Ltd. 2014. |
7 | Bakliyat ve hububat işleme yöntemleri | Food Processing: Principles and Applications, Second Edition. Edited by Stephanie Clark, Stephanie Jung and Buddhi Lamsal. John Wiley & Sons Ltd. 2014. |
8 | Ara sınav | |
9 | Bakliyat ve hububat muhafaza yöntemleri | Food Processing: Principles and Applications, Second Edition. Edited by Stephanie Clark, Stephanie Jung and Buddhi Lamsal. John Wiley & Sons Ltd. 2014. |
10 | Bakliyat ve hububat kalite kontrol | Food Processing: Principles and Applications, Second Edition. Edited by Stephanie Clark, Stephanie Jung and Buddhi Lamsal. John Wiley & Sons Ltd. 2014. |
11 | Bitkisel/hayvansal yağ bileşenleri ve kimyasal yapısı | Food Processing: Principles and Applications, Second Edition. Edited by Stephanie Clark, Stephanie Jung and Buddhi Lamsal. John Wiley & Sons Ltd. 2014. |
12 | Bitkisel/hayvansal yağ işleme yöntemleri | Food Processing: Principles and Applications, Second Edition. Edited by Stephanie Clark, Stephanie Jung and Buddhi Lamsal. John Wiley & Sons Ltd. 2014. |
13 | Bitkisel/hayvansal yağ muhafaza yöntemleri | Food Processing: Principles and Applications, Second Edition. Edited by Stephanie Clark, Stephanie Jung and Buddhi Lamsal. John Wiley & Sons Ltd. 2014. |
14 | Bitkisel/hayvansal yağ kalite kontrol | Food Processing: Principles and Applications, Second Edition. Edited by Stephanie Clark, Stephanie Jung and Buddhi Lamsal. John Wiley & Sons Ltd. 2014. |
15 | Proje sunumu | |
16 | Final |
Ders Kitabı |
|
Önerilen Okumalar/Materyaller | Microbiology: Pearson New International Edition: A Laboratory Manual, 10/E by James Cappuccino&Natalie Sherman. ISBN-13: 9781292040394 |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | ||
Laboratuvar / Uygulama | 1 | 40 |
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 10 |
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 20 |
Final Sınavı | 1 | 30 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 3 | 70 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 30 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | 2 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 3 | 48 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | |||
Portfolyo | |||
Ödev | |||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 12 | |
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 20 | |
Final Sınavı | 1 | 20 | |
Toplam | 180 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek, | X | ||||
2 | Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek, | X | ||||
3 | Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek, | X | ||||
4 | Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek, | X | ||||
5 | Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek, | X | ||||
6 | Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek, | X | ||||
7 | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek, | X | ||||
8 | Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek, | X | ||||
9 | Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek, | X | ||||
10 | Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level), | X | ||||
11 | Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1) | X | ||||
12 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek. | |||||
13 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest